Blogg: Upplever vi århundradets produktivitetsökning?
Har vi kollektivt snubblat in i en anmärkningsvärd höjning av produktiviteten? Hittills har det under krisen mest handlat om just krislösningar – vi har suckat över Zoom-möten och skämtat om mjukiskläder. Men när hösten drar igång med mer affärer tycks det faktiskt som att den digitala träningen har gett resultat.
Ekonomiprofessor John Quiggin från University of Queensland skriver intressant om detta på The Conversation. Ifall man utgår från att en medarbetare pendlar till jobbet i genomsnitt en timme om dagen blir det snabbt en ganska kraftig ökning av produktiviteten – eller det frigör i alla fall tid då man kan göra annat än att stryka kläder, stressa till bussen, sitta i bilköer, trängas på tunnelbanan, spilla kaffe på perrongen och ramla in till mötet i sista sekund med svetten rinnande längs ryggen.
Eller varför inte ta själva mötet som exempel. Inte sällan ska tio personer tryckas in i ett syrefattigt konferensrum utan någon tydlig agenda. Tänk dig då hur många timmar som ligger bakom mötets själva tillblivelse. Tänk på alla transporter, dagislämningar, omkörningar, åsidosatta frukostvanor och dyrt smink som föregått kallpratet kring fikalängden. Alla familjemedlemmar som påverkats på olika sätt för att du ska hinna sitta där, på helt fel sida av stan, för ännu ett ”uppföljningsmöte”, ”uppstartsmöte”, ”spånmöte” eller vad det nu må vara den här gången.
Hur mycket kostar det? Vad kunde vi ha fakturerat för all den extra tiden?
Visst saknar vi kontakten, skvallret, skrattet, bullarna. Men om vi istället för att återgå till det ”normala” kan skifta åtminstone hälften av gårdagens fysiska möten till dagens digitala har vi kommit en mycket bra bit på vägen. Våra möten blir förhoppningsvis tydligare, kortare och mer fokuserade.
Dessutom: tänk hur mycket konferens- och mötestekniken kommer kunna utvecklas under de kommande 5-10 åren ifall den här massiva efterfrågan håller i sig. AR, VR, hologram och fantastiska högteknologiska mötesrum. Ja tack!
Christian von Essen
PS. Boka mig gärna som föreläsare eller moderator. Och glöm inte att kolla in min nya bok Vad händer nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona.
One Reply to “Blogg: Upplever vi århundradets produktivitetsökning?”
Det här är en fin och klok artikel. Men till försvar för att jobba på ett kontor vill jag säga att den största fördelen när det gäller produktivitet var disciplin. Alla åtgärder som beskrivs i artikeln är i termer av kvinnor och män, gjordes för att på kontoret var vi alla tvungna att se ordentligt ut, bete oss ordentligt, fungera ordentligt. Så generellt sett hade vi arbetsdisciplinen som gjorde oss produktiva.